Stage 9: Bulgaria

www.links4students.com

www.otta2000.com

Reisebrev nr 8 -  fra Sofia finner du her.

Istanbul
1 sept.

(Tyrkia)

Reisebrev nr. 9

Reiseruta: 
Sofia, Novi han, Kostenec, Pazardzik (overnatting), Plovdiv, Haskovo (overnatting), Svilengrad (Bulgaria, overnatting), Edirne (Tyrkia), Babaeski (overnatting), Corlu, Silivri (overnatting) og Istanbul (og forste delmål på turen er gjennomfort. Det ble vel 4000km hit).

Bulgaria - et folk med en fot i to kulturer.

Det er lett å se at bulgarerne , generelt sett, er på full fart inn i en vestlig uniformering og en kapitalistisk funksjonalitet. Det som skiller landet fra de andre landene jeg har tråkket igjennom, er de tydelige materielle og kulturelle spenningene i landet. Forfall og modernitet i bygningsmassen - privat og offentlig (moderne bygningsfunksjonalisme vs. "betong- og glasskommunistiske arr").  
- Jakten på "gullkalven" i hverdagen og vestlig "såpeopera" på den ene siden og dyrking av det historisk folkloreaktige på den andre.

På leting etter en ny identitet.
Flere bulgarere er tydelig på leting etter en ny identitet. Mange skjemmes på en måte - overfor utlendinger (mange materielle og kulturelle arr fra kommunistepoken) - de slites med å ta helt og holdent inn over seg  vestlige atferdsmønstre og leve dem ut. Det blir på en måte litt "bondsk" over det...(som nordmenn i Sverige på 60- og 70- tallet...). Derfor synes fiktive stereotyper å være en allmenn måte å finne unnskyldninger på i situasjoner hvor ikke alt går som det bør - spesielt blant ungdom. Og de voksne synes heller å ville trekke seg unna.

Forfall og søppel
Fra den moderne grensebyen Vidin tråkket jeg gjennom flere landsbyer hvor forfallet grinte mot en. Tak hadde falt sammen, knuste ruter, søppel og gjengrodde hager falt en på netthinna. Mange hadde flyttet og få syntes å være villig til å ta seg av nødvendig vedlikehold. Arar, Slivata, Orsoja, Stalijska mahala, Rasovo...

50- og 60-talls betong- og glassarkitektur 
Tydelig 50- og 60-talls betong- og glassarkitektur fant en både i Montana, Mestra, Pazardzik og Svilengrad - (huskonstruksjoner en finner tilnærma i Centrum magasin på Otta, "Badet" på Lillehammer før ombygginga og Postgirobygget i Oslo - for å antyde stilen). Rundt disse husene ligger ofte store alleer eller parker (ofte med betong- skulpturer i naturalistisk utførelse og/eller fontener). Det halvgjorte vedlikeholdet grinte ofte mot en. Det var så halvgjort alt sammen!

Ellers var det lite liv å se i de mange "fellesskapshusene" langs ruta, bygd på 60- og 70-tallet (hvor partiforordninger hadde blitt formidlet og diskutert, registreringer foretatt, hvor ofte viktige kontorer som post- og televerk holdt til, og kanskje en kolonial...  Og bussen stoppet ofte her. Nå så en ofte knuste ruter. Skitne og delvis nedrevne gardiner. Rust. Søppel.

Kummerlige forhold på Zhitomir hotell
På Zhitomir hotell/Montana beklaga resepsjonisten Silwija at de måtte stenge vannet mellom kl. 23.00 og 05.00. Ho syntes også - oppriktig - at det var flaut at ho ikke kunne tilby meg annet til frokost enn en pølsesnabb, ostestykke, 3 "knekkebrødaktige" brødskiver og en liten juice (i en liten pappeske).  At jeg ikke klarte å få i meg maten gjorde jo ikke situasjonen for henne noe lettere akkurat!

Suiten i  Meztra 
Meztra bar tydelig preg av "gammelkommunistisk" forfall. Det nødvendige var gjort, men så halvgjort, alt sammen. Fikk tildelt en liten suite på hotellet jeg oppsøkte. Alt på hotellet var så trist og forfallent. En sank bokstavlig talt ned på golvet når en satte seg i "godstolen", TV-en blåste kraftige lydlige snøbyger mot en, og badet skinte mot en med "rusttenner" og gav fra seg en sterk urinlukt. Det var bare så trist! Og varmt vann hadde de selvsagt ikke.

Likegyldighet
Jeg bad om nytt rom. Svar: "Jeg kunne jo bare gå!". (PS! Det var ingen andre hotell i byen!!!). Likegyldigheten strålte mot en. På spørsmål til bestyreren på hotellet i Pazardzik om jeg kunne ta sykkelen på rommet, svarte ho bare kort: "I don't mind!". Du kunne se på henne at ho var en som kunne jobben sin, men som ikke hadde noe å "jobbe" med. Ho virka så resignert, så resignert! På hovedjernbanestasjonen i Sofia leste både billettselger og informatøren ferdig setninga i dagens avis før jeg ble ekspedert! Begge var godt i de 50! 
Funksjonæren på Balkantourists kontor i Vilosha gate ekspederte "kjente" utenom tur (og køen var lang!). Jeg bad henne følge nummer i rekka... Jeg kunne betale en guide 85  dollar til Koprivshtitsa eller gå til noen andre reiseoperatører. Samtalen var slutt!

Langs ruta mi var det mye søppel langs veiene. Plastposer, plastflasker, knuste glassflasker, papir ... Trist.

Unntakene
Samtidig kunne en bare nyte å rusle rundt i byen Vraca. Den var så atypisk. Trær, blomster og et levende bybilde under vakre fjell. Her var det ikke "betong og glass". Og veistykket mellom Maztra og Sofia var bare herlig å sykle. Hyggelige mennesker, fine "oppover-bakke-landsbyer", paraboler og velstelte hus og hageflekker. Lite søppel fant en også her. Jeg rulla forbi to store gruvebedrifter på strekket.
Zverino, Cerovo, Svoge...

Sofia - Bulgarias hovedstad 
Sofia - en åpen by. Kommersialisert. Småkoselig. Hadde få virkelige severdigheter. Og hadde - for tiden - en bykjerne som var revet opp og under omstøping. Fikk bilde av president Petar Stoyanove i Alksander Nevskikirka! Tok selvsagt bilder. Sirkus!

Møte med kjente Ottanavn
Koprivshtitsa - restaurert og småkommersialisert landsby 120 km rett øst for Sofia. Fine fasader og interiør. Flere viktige historiske hendelser (protestbevegelser mot fremmedstyre) har rot i landsbyen. Her fant jeg navnene
Grete Loe Welde, Solveig Englund, Målfrid Blindheim og Reidun Englund (alle Otta-folk) pent ført opp i flere gjesteprotokoller utlagt ved stedets museer! Koselig.

Et fyldigere og et mer mangfoldig bilde av Bulgaria
Et fyldigere og et mer mangfoldig bilde av Bulgaria fikk jeg også gjennom møte med hyggelig mennesker. Resepsjonisten i Montana har jeg alt nevnt. Hyggelige funksjonærer på "Odysseia - Travel" - og servitør Kirilka Kraeschka St. Ichlemav (som hadde vært i DDR 2 ganger og jobba - utveksling, bl.a. i landsbyen Obernhan - jf. tidligere omtale av syklisten Lutz Benke), studentene Maria Garabedian Lewis (utflytta til Sør-Afrika og vennen Daniel - kunststudent og jobba i øyeblikket med animasjonsfilm/ (kommersielt)), studenten Stefania Djoneva (studerte økonomi) og hennes italienske venn Claudio Distasi (Rimini, tidligere student, nå snekker), og mine nye sykkelvenner Hristo Hristen (57 år, elektrotekniker, orienteringsløper på nasjonalt plan i 10 år) og Dimitar Boiadjev (58 år, arbeidsløs metallarbeider) på vei til Rodopi-fjellene (hvor de skulle over pass på over 1900 meter.  Begge kjente godt til Lillehammer og alpinsporten i Norge...

Bulgaria er spennende!

 

 

Sofia

Pazardzik 

Haskovo 

Svilengrad 

Babaeski 

Silivri 

Istanbul 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Bulgaria:

Ø    Vidin

Ø    Montana

Ø    Vratsa

Ø    Svoge

Ø    Sofia

Ø    Samokov

Ø    Plovdiv

Ø    Dimitrovgrad

Ø    Svilengrad

©