Stage 7: Hungary

www.links4students.com

www.otta2000.com
15.aug. 
Timişoara 

(Romania)

Reisebrev nr. 7

Reiseruta
Košice (Slovakia), Abaujszanto (Ungarn), Nyiregyhaza (overnatting), Nagykallo, Nytradony, Debrecen, Berettyoujfalu (Ungarn, overnatting), Oradea (Romania), Chisineu Cris (overnatting), Arad, og Timişoara (overnatting).

Dagboknotater:

10.08.00: Sov godt. Teltduken våt p.g.a. morgenduggen. Tørr før fratråkk.
Forlot campen i Tatranska Lomnica ved 9-tida. Topptur med gondolheis ble droppa p.g.a. skylaget og vindretninga.  Rulla rolig ned til Poprad og fikk i meg drikke og brød.

I landsbyen Janovce ble dagdrømmeriene mine utfordret av musikk og en "pludrepratende" damestemme gjennom store høyttalere. Og folk arbeidet.

Lavca.
Flott byborg med en gammel gotisk kirke, St. James kirka (fra 1400-tallet), i sin midte. Mektig alter, laget av en Pavol i 1517. Flotte greier! Gate- og fasadebildet fra 1400-tallet var intakt! Flott restaurert. Bilde.

Pizzaen kosta 15 kr./350g).

18% stigning!
Møtte min overmakt i kneika mellom Beharovce og Friovce - 18% stigning! Det gikk fortere på motorveistumpen før sistnevnte landsby.

I Kendice møtte jeg 4-5 trillrunde eldre damer i "vippeskjørt" på vei til ... (?)
De kom enkeltvis, gikk i samme retning i fargeglade klær. Skjørtekanten gikk like under kneet!
Et syn!!!

Rimelig hotell
Fant ikke campen utafor Presov. Dro på lettsykla baksideveier til Košice. Ved hjelp av en hyggelig drosjesjåfør, med penn og papir, fant jeg fram til Hotel Hotnik (115kr. natta for rom med dusj, men med toalett på gangen. 100m fra hovedgata.

Synes slovakene har noe nordmannaktig over sitt utseende og sin væremåte - hyggelige, litt tilbakeholdne, men hjelpsomme til et visst punkt. Husene er velstelte. Noe mindre busker og blomster i hagene. Velstelte kirker og kirkegårder. Veiene og skiltinga er meget bra. Klipte og ruskfrie
veikanter.

Priser
Lett å være gjest i landet med middagspriser på 30-50 kr (uten vin til maten!),  95-oktan til noe over 6-kroner literen, en pk. Pall Mall til ca 10kroner...

Hvorfor ikke følge "den gotiske ruten" neste sommer?

Košice
11.08.00: Opp 09.00. Vasket klærne. Byen Košice er både urban og gammel på en gang. Mange severdigheter - og har et herlig livlig bybilde. For å komme inn i sidegatene må du gjennom små portaler.

Du kan boltre deg på supermarkeder, på "Bennethon", kafeer...Alt strømlinjeformet og vestlig, men koselig på en måte! Byen har også et populært "musikk-vann-spill".

Likte det...

Jessica og Alexander
På hotellet ble jeg kjent med Jessica Stoue (Canada) og Alexander Gemberg (Tyskland). De var på vei fra Bucharest til Berlin på sykkel - selvsagt!
Ho hadde fått "sykkelkne" og ville ta toget til Krakow. Han ville ta en mer østlig rute inn i Polen enn jeg hadde valgt inn i Slovakia.
Hyggelige studenter.

Traff også i bybildet en østerriker med familie (han født i Iran, ho slovak). Han ville "prøve" Norge. Var maskiningeniør. Hardt å leve i Østerrike - fikk bl.a. ikke pass til kona og barna. Håpet at deres to barn ville få det bedre i Norge...

Ungarn neste
12.08.00: Opp 07.00. Omelett til frokost. Meget lettsyklet fra Košice til Nyiregyhaza i Ungarn.

Kjøpte meg en sykkelbluse for jeg dro fra byen med
portalene (til 1/4 av prisen av hva merket koster i Norge!). Hadde både lørdag og søndag nydelig sykkelvær. Syklet gjennom fine velstelte landsbyer.
Havene bugnet av blomster - både i og utafor gjerdet. Koselig. Bilder.

Vinstokker og brudefølge
Mellom landsbyene var det store åkre med "henge-hode-plantene" mine, og fra Abaujszanto vinstokker. Og utafor nevnte landsby hadde de fleste husene egne vinkjellere. De små "sneglehusene" glodde liksom på en! Tok også bilde av et brudefølge. Ho i kremgul brudekjole, han i mørk dress. Brudepiker og mange gjester. Bak kom 4 spillemenn med trekkspill. Det ble sunget og spilt (møtte også en prosesjon i landsbyen Mad). Og i sistnevnte landsby tok jeg meg en velfortjent bedre middag på en ombygd vingård, Sarga Borhaz - om du er i området! Spiste kalkun stekt i frukt (ananas, plommer og pærer).
Brokkolisuppa med ost var bare god!!! Og herligheta kom på 49 kroner!

Motorsyklister og gammelpop
Syd for Tokaj vinka og ropte en gjeng motorsyklister til meg. De var 12-15 i følget. Det var mye lær og stål på dem!
Hyggelig!

Campa utafor Nyiregyhaza. Gammelpop til lørdagsdansen på campingplassen.
Varmt!

Sykkelforbud på enkelte riksveier
13.08.00: Opp 06.10. Torden og lyn. Ville ikke at teltduken skulle bli våt. Det gikk akkurat! Måtte ta en omvei om Nagykallo til Debrecen. Det er ikke
lov å sykle riksveiene 1-9 og på motorveier i Ungarn.

Regnet gav seg ved 11-tida.

I Napkov kunne en få "Turbo-solarium". Det sto faktisk det!

I Balkany syklet folk til kirka. Dere skulle ha sett de mange syklene utafor kirka. Den var forresten full av folk.

Spandabel restauranteier
I Nyiradony spanderte eieren av restauranten pannekaker med plommesyltetøy og krem på meg - etter at jeg hadde satt suppa hans til livs.

I Debrecen var Internettkafeen stengt søndagene. Et par jeg traff var så lei seg for det. De trudde det var
viktig for meg å få brukt nettet og skulle til å ringe sjefen hennes for å spørre om vi kunne dra på kontoret hans!

Problemer med sykkelen  
På vei til Berettyoujfalu sprang en "ekkert" på bakhjulet. Hørt om det før!? Humøret sank mange hakk. Tok inn på et pensjonat i sistnevnte landsby. Fikk skifta ekkert. Må være noe med sykkelutforminga/ geometrien og bæreegenskapene...

Familien Witkowska
På pensjonatet kom jeg i prat med fam. Witkowska fra Regensburg/Tyskland.
Han hadde vært i Norge for 25 år siden. Likte seg godt i Norge. Hyggelige folk vi nordmenn og godt øl (han var høflig må vite)!

Vertsfamilien spanderte middag på meg - og jeg spiste godt!

Har du sett lekende storker på 15-20 meters hold? Det har jeg. Artig!!!

Hyggelig å være i Slovakia og i Ungarn!

Trond

 

 

Košice 

Nyiregyhaza 

Berettyoujfalu 

Chisineu Cris 

Timişoara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

 

Ungarn

Ø    Hidasnémeti

Ø    Sátoraljaùjhely

Ø    Tokaj

Ø    Hajdúszoboszló

Ø    Gyula

©