Stage 5: Poland

www.links4students.com

www.otta2000.com

7 Aug.
Krakow

(Polen)

Reisebrev nummer 5

Reiseruta
Frankfurt an der Oder (Tyskland), Slubice (Polen), Nowa Sol (overnatting), Glogow, Rudna, Scinawa, Oborniki (overnatting), Opole, Kedzierzyn-Kozle (overnatting), Kuznia P., Kuznia N., Orzesze, Bobior, Tychy, Oswiecim (overnatting), Zator, Borek Szlachecki (overnatting) og Krakow.

Med knuste fordommer i tråkket!
Tråkkinga gjennom Polen har vært en positiv opplevelse. Jeg kom til Polen med en kulturell ballast som ikke stemte med virkeligheten. Sakte men sikkert har det bygd seg opp, gjennom år, graverte forestillinger om et land som er noe grått i hverdagen - i hjemmet og hvor folk flest ferdes på
fritida si (kino, barer, restauranter, gate- og parkbildet, og ...). Hadde sett for meg mer nyfikne, mer innpåslitne polakker. Mennesker som var sånn omtrentlige, ja litt misunnelige på oss vestlige. Jeg hadde også venta å finne flere slitne eldre mennesker prega av hardt arbeide, i mørke klær.
Jeg bar også med meg forestillinger om dårlige veier, dårlig
merkede veier og noe gråe kjedelige landsbyer og byer...

Hyggelige mennesker
Jeg har møtt glade hyggelige mennesker. Hjelpsomme mennesker, ikke påtrengende. Stolte og selvbevisste. På mange måter lik den "godslige" dansken (han reklameskaperne er med på å opprettholde et indre godt bilde av hos oss nordmenn). Polakkene er slanke fine mennesker!

Landsbyene
I de landsbyene jeg har tråkket gjennom (og de er det mange av) har jeg møtt mennesker som steller med husene sine (maler, skifter ut deler, bygger om, utvider). De svært mange parabolskivene. Og hager som bugner av blomster
og busker - ofte med en liten grønnsakflekk i bakrommet. Hovedgatene er nyregulerte med nye fortau, med steinlagte fliser (ofte i farger for å skille gående og syklende fra hverandre). Mange har også fått lagt steinfliser opp til huset. Kirkene er oppusset og det er ofte fine plener rundt. Og kirkegårdene er ryddige og svulmer nærmest over (bokstavelig) av et blomsterhav.
Parkene er fine - og mange. Her har skribenten slappa av mange ganger med ferske gode bakervarer med en ....(cola). Her "luftes" unger og de mange små firbente.

Veiene
 er meget fine. Godt merket og med solid skilting. Ja, selv til meget små landsbyer (på størrelse med grenda Rosten!). Så kan du kjøre problemfritt fra Otta til Sjoa, ja da kan du kjøre i Polen (på landet og i byene). Veikantene er klippet og det foretaes regelmessig fjerning av ev. søppel. Ennå kjøres det med en del eldre "hjulvispere"/bl.a. "folkefiaten" og noe eldre lastebiler som slipper ut mye CO2. Men ut fra bilparken jeg har sett (og følt lufta av) er disse doningene på vei ut. Det er en relativ ny bilpark en møter, og mange (som hjemme).

Integrering
Det er lett å se at Polen er fullt integrert i den vestlige
markedskapitalismen. Vareutvalget står ikke tilbake for det vi har hjemme, Prisene varierer. Betjeninga er jevnt over serviceorientert. Og det jobbes mye og hardt (lett å se når en passerer byggeplasser o.l.). Og flere har tvil i blikket når jeg har snakka om arbeidsordninger i Norge.

Integreringa til EU ser en bl.a. på bilnumrene av nyregistrerte biler, lagring, prising og kassalappene i butikkene. Det er m.a.o. lett å være en syklende nordmann i Polen. Også for lommeboka...

Priser
En liter 95 oktan koster ca. kr. 7,45, plommer ca. kr. 7,- per kg, jordbær 15, tomater 7, blomkål 7, årsabonnement på Canal+ kr135, en 1/2 liter øl og en boks cola på bar ca. 4, wienerbrød 1,40 per stk., kebab 14, middag (nok til å bli mett av) 60-80 kroner... Overnatting privat mellom 80 og 150 kroner (standard og beliggenhet)... Så selv for en lavtlønna lærer i den videregående skolen strekker krona langt. (La meg legge til at en polakk tjente i snitt per måned i 1998 2900 kr.).

Hjelpsomhet
På tråkkinga gjennom Polen har jeg sett flotte restaurerte bykjerner (og urbane bostrøk). Spesielt den i Zielona Gora har festet seg i meg. En levende bykjerne uten biler (ikke en gate, men et svært areal). Wroclaws og Krakows gamle og flotte historiske kulturmerker. Og Auschwitz. - Men like sterkt sitter alle de som har gitt meg en håndsrekning: 

- de to som som sykla med meg flere km for å være sikker på at jeg fant rett veiretning, 

- 20-åringen som kom kjørende etter meg i Opole i sin "hjulvisper" og fikk meg inn på rett spor, 

- kona som syntes ho hadde forklart nok og at jeg nå burde ha tatt "bildet" og ba meg rulle videre, 

- pensjonisten på 65 som kom fra jordlappen sin med en ljå over skuldra - som hadde all verdens god tid å prate (og som fikk friska opp tysken sin), 

- polsk-tyske Henryk Sierocinski som åpnet hjemmet sitt for meg (en enkel og likefram kar, dypt religiøs, medlem av Lech Walesas Solidaritet... og som hadde vært med som statist (som Judas) i " Passeonsspieolen Waal", i 1989/(by utenfor München i Tyskland), 

- og praten med Kativa Ireneusz og dama hans (og omvendt) Grazyna Szczypczyk (han privat næringsdrivende i salg av stein og hellelegging av fortau etc. , ho butikkarbeider)... 

- og kunststudenten Danel Bogutyn som var på vei nordøst i Polen for å padle (som la inn et godt ord for sporten) og som bad meg ringe han ((0)502422---) om jeg støtte på problemer videre i Polen.

Og så var det....

 

 

 

Slubice 

Nowa Sol 

Oborniki 

Kedzierzyn-Kozle

Oswiecim 

Borek Szlachecki

Krakow

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Polen:

Ø    Slubice

Ø    Wroclaw

Ø Auschwitz / Oswiecim

Ø    Krakow

Ø    Lysa Polana

©