Stage 4: Germany

www.links4students.com

www.otta2000.com
29 juli Frankfurt an der Oder

(Tyskland)
Reisebrev nummer 4

Ankom Frankfurt lørdag 29.07.00. Grensa til Polen krysses på kommende mandag. Får ta en vask (klær og gutten) og gå over sykkelen.

Ruta i Tyskland: 
Kryssa grensa den 24.07.00. Fergeturen tok 45 min.: Rødbyhavn - Puttgarden.
Pent vær.

Så: Burg, Oldenburg i Holstein, Neustadt/Pelzerhaken
(overnatting), Sierksdorf, Travemünde (ferge, 2 min), Pölenitz, Dassow, Klütz, Hohen Wieschendorf (overnatting), Wismar, Brüel, Sternberg, Goldberg, Karow, Leisten (overnatting), Plau, Wesenberg, Rheinsberg, Köpernitz
(overnatting), Gransee, Zehdenick, Wernsickendorf, Bernau, Seefeld, Werneuchen (overnatting), Prützl, Müncheberg og Frankfurt an der Oder.

Generelt en lettsyklet rute. Mye trafikk fram til Plau. Møtte her flere syklister. Enkelte strekninger gikk på sykkelstier. Etter Bernau traff jeg ingen likesinnede! Mindre trafikk videre sørøstover. Fra Bernau hadde jeg lange strekninger på veien for meg selv (men det kom alltid en bil!).
Flotte alleer! ("Deutsche Alleestrasse" er en større interesseorganisasjon for bevaring av disse alleene).

Tyske sjåfører viste stor hensynsfullhet overfor undertegnede (til tross for mange hestekrefter under panseret). Ellers bar trafikken preg av små og
mellomstore biler på dagtid. Siden overtok de store "kassene" (BMW, Mercedes, Audi... og en og annen Trabant). Få motorsykler var å se.

Kort værmelding: overskyet med gløtt av sol, lite vind, mange regndråper (natt og dag). Fin sykkeltemperatur!

Den tyske folkesjela (?): Har opplevd tyskerne som meget lukket, vanskelig å komme inn på. Sjelden smil i atferden å se. Og det tenkes penger (tror jeg). Enkelte ganger hadde jeg problem med å få fylt vannflaskene mine! De skulle ha meg til å kjøpe vann. Hørt på maken - og det av Basso! Ingen
ville prøve å snakke engelsk (med unntak av en 16/17-aaring. Han prøvde, jeg forsto, og gutten gikk videre - bokstavelig talt - som en lykkelig mann her i livet!). Skulle gjerne visst hva som rører seg mellom ørene på tyskerne!?

Småplukk:

Fint å sykle på strandpromenaden langs Lübecker Bucht. Mange mennesker og kasseapparatene klinget (som i Syden)! Ellers var sirkustilbudene mange. En kunne velge mellom sirkusene "Frank", Werona" og American". Bare kom! Så en fin maleriutstilling i Klütz. Havmotiv og farger i blått (originalt!). I Wismar reklamerte de med at de var en ekte Hansaby! På mange måter var byen uferdig. Mye forfallent - og mange "søte" lommer. St. Nikolai - kirka var mektig med sitt 37 m høye midtskip. Alt i kirka dro øyet oppover - unntatt alteret. Mektig - de gamle gutta kunne det.

Det ble mange "dorfer", og mange bakerier langs ruta. Forresten, det må ha "lekket" mye i det gamle DDR - på så mange måter. Alle hadde fått seg nytt teglsteinstak. Og det syntes! Videre hadde de lagt steinheller på fortauene. Pent å se på, men ikke for en syklist som ville fram!

På campingplassen i Leisten var eieren gått for dagen da jeg ankom. jeg telta og sov godt. Da jeg våkna neste morgen sto "altmuligmannen" og ventet utafor teltet. Måtte betale!. Hyggelig kar - forresten! Kunne godt engelsk til tross for sine 60 og noen år til! 

I Wesenberg stoppa jeg opp litt og lagde meg et knippe bilder over restaureringsarbeider som pågikk. På torvet fant jeg en lite prangende stein: "Den Kämpfern der deutschen Arbeiterklasse, 30 Oktober 1959". På en større obelisk like ved sto det: "1887-71, Welch eine Wendung durch Gottes Fügung". Ellers kunne en oppleve keltisk musikk fra Hebridene, Skottland, Bretagne... Og de som ville se og høre Chorfahrt 2000, Kammerchor "Bel canto Musicae" mit Werken von Schütz, Bach... (gutta vi tidligere har stifta bekjentskap med) - kunne gjøre det den 05.08.00.

Veien Wesenberg til Rheinsberg var litt av en perle å sykle. Nok om det.
Forresten var det stranddans den 29.07.00 i Zechlinerhütte (syntes navnet var så pent!

Langs hovedgata i Sonneberg sto mange eldre og venta på brød- og "fleske"bilene. Folk hilste. Det var riktig så hyggelig å rulle gjennom.

Gransee er en fin dorf. Har en historisk dorfkjerne. Har byport og det hele og markedsplassen omkransa nesten hele kirka. Så her var to dimensjoner i nærkontakt med hverandre. 

Zehdenick - ja, hvis en ikke vil se Tom Cruise i M1-2 kan en godt rulle videre.

I Bernau kom jeg endelig over en Internett-café. Måtte elektronifisere noen brev på "Bernau - Net - Dream". Drevet av Holger Kestner. Hyggelig fyr.
Arbeidsløse og studenter - og Basso - måtte betale 5 DM. Andre mer bemidlede måtte ut med 7 DM.

I dag 29.07 våknet jeg - som en pleier ved dagstart - og oppdaget at teltduken var tørr!!! Møtte mange sopp-plukkere i dag på vei inn til Frankfurt. Og kornet er fremdeles modent, solsikkehodene begynner å henge med hodene sine men sukkerroene strutter ennå av liv. Koselig.

PS! Har dusjet. Herlig! Ute regner det i skrivende stund - bøtter!

PS (2)! I Prötzel traff jeg et hyggelig eldre bondepar. Kom i snakk. De ville gjerne til Norge en tur for å se landet. Men de hadde ingen
adresse...

Trond

 

Puttgarden (24/7)

Neustadt

Hohen Wieschendorf

Leisten 

Köpernitz

Werneuchen 

Frankfurt an der Oder.(29-31/7)

 

Puttgarden

 Lübeck

 Berlin

 Frankfurt an der Oder

Back

©