Stage 3: Sweden II - Denmark
www.links4students.com

www.otta2000.com

 

 

22 juli
lørdag
Roskilde

(Danmark)

Reisebrev nr. 2, 22.07.00

Sitter på Roskilde hovedbibliotek. Under kladdarbeidet er kl. 12.40 og det er mange bok- og internettelskere på huset. Kjempeflott barneavdeling med bl.a. en flott interaktiv krok (populær). Hvor får de penger til å lønne alt
personalet her?

Fra Åmål gikk turen videre til Mellerud, Högsäter, Vänersborg, Göteborg og (Göteborg - Oslo - Göteborg). Fulgte så Ginstleden fra Linne-plass i Göteborg til Helsingborg, ferge Helsingborg - Helsingør og videre via Gørløse til Roskilde.

Kroppen fungerer godt. Muskelmassen synes å øke i volum, mens fettet renner av i motbakkene (ingen "hi-hi-man" ennå!).

Mellom Mellerud og Bäckefors begynte sykkelen å falle fra hverandre under baken på meg. "Pling" - en "ekkert" droppet ut og flere ville følge etter. Og DET etter bare vel 600km! Fikk satt inn en ny ekkert og justerte de øvrige i Vänersborg, - på Vänersborg sykkelservice i Edsgatan. Glad og fornøyd og i godt humør rullet jeg videre mot Göteborg. Etter bare 2 nye mil plinget det igjen! Reklamasjon! Reklamasjon!! spottet det på netthinna...

Fra Lille Edet (fint navn!) ble Sportshuset/Grensen i Oslo kalt opp. Jeg fikk velge mellom å få reparert, ev. få nytt hjul, til  sykkelen i Göteborg eller komme til Oslo på Sportshusets regning. Siden helga var like om hjørnet og at det ville være en fordel at selger selv fikk ta hånd om sykkelen, var valget lett. Mista 3 dager!!! Sykkelen har fungert bra siden. Men i bakhodet ligger det nå en ekkel tvil om sykkelens kvalitet.

Glimt fra denne økta.

Mange regnskurer og lett medvind. Solglimt. Eieren av Villa Örnäs i Åmål, Eivor Gottfridsson, vil bile Skandinavia før ho takker av her på jorda. Ho vil også "toure" USA og New Zealand. Flere med drømmer..?

Åmål er en nydelig liten by. Fikk stattsprivilegiebrev 1. april 1643 og "Åhmåla backe" fikk en viktig posisjon i å utøve kontroll over tømmertransporten til Norge. Møtte flere nordmenn (eldre) som var på jakt etter "et bedre sted å være". En leilighet på mellom 60 og 80 kvadratmeter kosta (hold dere fast) ca. 100.000kr, alt inkl. (nye hvitevarer og parkett på gulvene).

Om kvelden fikk jeg med orgelmusikk i Åmål krk. Det ble spilt Bach, Gherardeschi, Frack m.fl. Organisten var fra Cannes og het Henri Pourtau. Flink gutt! Kollekten gikk til AIDs-ramma barn i Nord-Tanzania.

På Högsäter fikk jeg for første gang se oppvekstplassen til min mormor. Det er en liten og noe bortgjemt plass. Fraflytting. Bygda hadde en handlegate med bar, pizzerina og Konsumet som midtpunkt. Kirka (fra 1909) ligner Sagene krk. i Oslo (noe forvokst struttet den i landskapet og over menigheten). Det vakte noe oppstyr på helsestasjonen da jeg bad om hjelp til å sette siste rabiessprøyta! Sykepleieren ville til Nord-Norge. Jeg reklamerte selvsagt sterkt for sykehusene i Hammerfest og Kirkenes. I sommer skulle ho gå Besseggen.

Telta bak kirkegården sammen med en tysker, Lutz Behnke, fra Olbernhau.

Like før jeg kom til Vänersborg kom det bøttevis med regn (hele 56 mm! på noen få formiddagstimer). I GT for 14.07.00 sto det: "Skyfall drånkte villar i Vänersborg. Vatnet sprutade upp ur golvbunnarna".

Sykkelreparatøren i Edsgatan var ikke bare en sykkelmekaniker, men også sykkelelsker! Når han ikke jobba for livets opphold, skrudde og pussa han på gamle sykler og sykkelmopeder fra 40- og 50-tallet. På veggene hadde han bilder og posters fra hele dette århundre. Damene prega bildene - på syklene.

Under oppholdet i Oslo fikk jeg med to gode filmer og en tur i
Vigelandsparken. Møtte også Kari Bjølgerud og Ole Petter Hansen på Karl Johan! Naturlig nok ble det både smil og latter! De var på jakt etter et godt spisested på Grünerløkka.

Var tilbake i Göteborg tirsdag 18.07.00, kl. 23.30. Tok inn på KFUM/K. Fikk tildelt seng på "Spinnsalen" sammen med 19 ungdommer. Sov godt til tross for knirking og snorking fra feltsengene (i to høyder!). Det var ingen lufting på rommet!

Sykkelstien - Ginstleden - fra Göteborg til Helsingborg anbefales. Ta kontakt med bl.a. Hallandturist, boks 68, 30103 Halmstad eller ring 035-109560 og be om en brosjyre (eller to). Mange smil på stien.

Småplukk. 
Kom tidlig morgen til Lille Edet. Mens jeg satt og putta i meg en saftig baguett med ... overhørte jeg sindige svensker si da de opplevde at postkontoret hadde lørdagsstengt: "fan, fordømrande, sett på makan - ikke
øppet?"

I en busslomme i Gamle Varberg fant jeg flere oppslag. Bl.a. Lundell, Turne 2000, Halmstad 22.07.00. Og Smokie, 03.07.00 i Socitetsparken i Varberg, jf. www. nojet.com  Og gamle gode Sven-Ingvars - "Retroaktiv"! Like utenfor Varberg "tutet" Hallandstrafiken: Det er inte bilen som er problemet. Det er
genialt att åke tilsamans.

I Upplarp er det bygdefest 29.07.00. Bennys orkester spiller. Festkomiteen består av Sven og Gerd. Ring 0346/43024. Fra 20.07 - 30.07 har Nils - Erik Nilsson kunstutstilling. Den 22.07 sang sånggruppen Flåttans Kavaljer på utstillinga. Ellers annonserer Attentus sin arbeidskraft overfor
sommarhusægarar. Har "humane priser". Og den 19.07 00 hadde Ugglaps byalag årsmøte. Her skulle trafikingenjøren svara på spørsmål. En kunne også komme med "kritik av styret". Det bjuddes på kaffe og dopp.

Nordmenn drar i busslass til Strømstad og Storlien for bl.a. å kjøpe sprit. Svenskene drar i båtlass til Helsingør for å kjøpe det samme. De har kassevis med tomgods med seg over. Det går mye i Carlsberg og Tuborg. Det var forresten taxfritt på båten. Turen tok bare 20 min. Og svenskene benytta seg av det.

Og i Helsingborg Posten raste en førskolelærer over ufornuftige foreldre. Ho mente foreldrene satte barna opp mot personalet. Vurderte å slutte. Og så var det.......

Får ta Danmark i neste brev (etter en "lille")? Og svenske bussjåfører! Og
svensk togpolitikk!!


 

 

 

 

 

 


Åmål
(12 juli)

Mellerud

Högsäter

Vänersborg

Göteborg

Oslo

Göteborg (18 juli)

Helsingborg

Gørløse

Roskilde ( 22 juli)

 

 

28 juli
fredag
Bernau
(Tyskland)

Reisebrev nr. 3

Danmark. Tok ferga fra Helsingborg til Helsingør, 20.min., Gørløse, Roskilde (overnatting), Sakskøbing (overnatting) og Rødbyhavn.

Sykkelen fungerer godt - også bakhjulet, og gutten! Var innom Maribo og fikk kontrollert bakhjulet av en sykkelreparatør. Alt var som det skulle.

Danmark er lett å sykle, spesielt Lolland. Flatt og godt å trå i. Selv på sykkelstiene går det fort fram. De følger som regel hovedveiene. Men jeg synes de er noe ufullstendig merket. En må spørre ofte - og det er jo ofte hyggelig. Ellers kan jeg jo nevne at det påfallende mye rask i veigrøftene - spesielt er det mange ølkorker!

Småplukk
Helsingør er en fin by - selv med mange halvfulle svensker bærende på tomgods eller kasser med Tuborg eller Carlsberg.

Ca. 8 km fra Roskilde bøtta det ned en liten time. Fikk på meg regnjakka kvikt og rulla raskt til Roskilde - kongenes gravsted nummer 1. Tok inn på Roskilde Vandrerhjem. Måtte ut med 100-lappen for hver natt. Rimelig. Helt nytt og har en fin beliggenhet ned ved havna. Byggene er utforma som gamle hus på skipsverkstedene (jf. Aker brygge)!

På lørdagen fikk jeg unna noen postkort og kvitteringene for bussbillettene til Sportshuset (skal vel brukes til regnskapet!). Så fulgte en tur innom Roskilde Domkirke. Her ligger over 1000 mennesker begravet, ca. 10% er kongelige (38 konger og dronninger). Kirka står på UNESCOs liste over verdens kulturskatter. Lite kunne de nå gjøre alle kongene - der de ligger andføttes spredt rundt i kirkerommet. 

Ble mer opptatt av den kvinnelige omviseren etter hvert. Ho skulle vise seg å være en sterk tilhenger av svunnen dansk storhet. Rart ingen blant de lyttetro danskene reagerte! Ho beklaga at svenskene trakk seg ut på 1500-tallet og Norge i 1814 - en ny Margarethe? Og det midt i disse EU-tidene (jf. diskusjonene blant danskene om de skal inn i et tettere samarbeid med EUROen! Ellers var ho full av gode anekdoter om den kongelige "kassa". Midt i skipet var det en lukket anordning hvor de danske kongene satt under seremoniene. Ingen kunne se inn, men de kunne se ut!
Kristian den 4 var det visst ingen som så, men mange hørte!

Dro deretter til et skikkelig in-sted for internettilhengere: Picel netcafe.
Cafeen lå i en kjeller, mørk og røkfull. Cafeen var oppe hver dag fra 12.00 til 24.00. Lokalet var fullt av ungdommer og en av utfordringene var visst å slå cafe-eieren i diverse spill. det ble også holdt spesielle arrangementer. "Natcibene" som kunne vare ut i de små timer.

Og så var det 3 på topp i Roskilde:

1. Diverse "Absolute dance, vol. 28"
2. Brdr. Olsen "Wings of love"
3. Clapton/B.B.King "Riding with the king"


Var på kino om kvelden. Så "A Perfect Storm". Brukbar! Lite folk ute om kvelden. Var innom noen barer, men danskene var nok hjemme eller på ferie!

Turen sydover til Sakskøbing gikk i herlig godt sommervær. Selv vindmøllene giddet ikke å bevege seg for meg! Det var det beste sykkelværet til nå på turen. Da jeg tråkka gjennom Kirkebjerg kl. 10.10 om morgenen, vartet den lokale slakter med å sende noen herlige dufter med på veien. Skulle - der og da - gjerne ha kjørt tennene ned i noen stykker av ....

Noe lenger sør sto det ironisk på et skilt: "Æg. Kontrollerte høns". En høne lå i veigrøfta - ihjelkjørt! En annen gikk og hakket seg fram mellom veien og sykkelstien - da uten kameraten!

I Maribo kjøpte jeg meg noen gode kaker. Syntes jeg fortjente det! Fin by!

PS! Begynner danskene å bli noe blaserte? Relativt dyrt å være nordmann i Danmark!

Får ta de svenske bussjåførene en annen gang!

Tyskland neste!

 

 

 

 


Roskilde 

Sakskøbing 

Rødbyhavn

...

(Bernau)

 

 

 

 

 

Sweden:

Ø    Mellbystrand

Ø    Helsingborg (ferry)

Denmark:

Ø    Helsingør

Ø    Roskilde

Ø    Vordingborg

Ø    Rødbyhavn (ferry)

 

Back

©