Stage 22: Thailand

www.links4students.com

www.otta2000.com
Trond, her kan du sjekke Yahoo's værmelding for byer i Thailand.

BANGKOK 23.03.01 REISEBREV NUMMER 30: NORDVEST-THAILAND

REISERUTA: Bangkok (4 o.n.), nattbuss 15.03.01 fra Bangkok til Mae Sot, 5 km soer for Tak (o.n.), 50 km nordvest for Nakhon (o.n.), Chai Nat (o.n.), Ayutthaya (o.n.), Bangkok (4 o.n.).

DEN BRUTTE LINJEN

Jeg har forsøkt - så langt – å tråkke en ubrutt linje fra Otta/Norge. I Iran måtte jeg ta lastebil 120 km på grunn av utløp av visa og kraftig diaré. Videre har jeg vert nødt til å ta fly fra Dacca/Bangladesh til Rangoon/Burma og fra Rangoon til Bangkok/Thailand. For så å minimalisere den brutte linjen har jeg tatt buss til grensebyen Mae Sot i Thailand og syklet tilbake til Bangkok. Det ble 5 fine sykkeldager – i svært varmt vær!

NOEN SYKKELDATA

 • Fredag 16.03.01: nattbuss til Mae Sot, på sykkelen kl. 06.30, dagsetappen: 81, 6 km, snitt: 13,7 km/t, effektiv sykling (på sykkelen): 6t og 24m, max: 59,4 km/t, bodde privat på en ESSO-stasjon like utafor Tak.
 • Lørdag 17.03.01: opp kl. 07.30, på sykkelen kl. 08.15, dagsetappen: 123,7 km, snitt: 20,4 km/t, på sykkelen: 6t og 31m, max: 33,4 km/t, telta ved en bensinstasjon 50 km nordvest for byen Nakhon Sawan,
 • Søndag 18.03.01: opp kl. 06.30, på sykkelen kl. 07.20, dagsetappen: 110,3 km, snitt: 19,2 km/t, på sykkelen: 6t og 9m, max: 37,8 km/t, overnatta på et hotell i Chai Nat (230 Bath/50 Nkr.).
 • Mandag 19.03.01: opp kl. 06.30, på sykkelen kl. 07.20, dagsetappen: 126,5 km, snitt: 18 km/t, på sykkelen: 7t og 32m, max: 34,6 km/t, overnatta på hotell i byen Ayutthaya (150 Bath/33 Nkr.).
 • Tirsdag 20.03.01: opp kl. 07.00, på sykkelen kl. 08.10, dagsetappen: 80 km, snitt: 17,6 km/t, på sykkelen: 4t og 52m, max: 35,4 km/t

HAR NÅ TILBAKELAGT 15.932 KM PÅ SYKKEL FRA OTTA/NORGE TIL BANGKOK/THAILAND!

Loggen viser ellers at jeg stort sett er ute av soveposen/lakenposen ca. kl. 06.30 og på sykkelen mellom kl. 07.00 og 07.30. Dagsetappene ligger på mellom 100 og 120 km pr dag og jeg tråkker ca. 7 timer om dagen (+/-).

Har videre rulla av meg ca 18 kilo valkeflesk (startvekta var på 98 kilo!)!!! Jeg kan jo også fortelle min gode kollega Per Lien på Otta vgs at jeg ennå har noe å gå på rundt midja (kiloene er jevla gjenstridige her!!!)!

UTSKIFTING AV DRIVDELER

I Bangkok har jeg fått skifta ut de 3 krankhjulene, speedgirene bak (hele kassetten), begge styrehjulene og kjeden (så Janne (min gode svenske sykkelvenn jeg møtte i Nepal) du fikk rett at kjede og krankhjulene ville holde til Bangkok! Men det var bare på hengende håret!!!)). Janne foretok nemlig en “mindre” kjederep. for meg i Kathmandu. De gamle delene holdt m.a.o. i hele 16.000 km. Og det må vel sies å være bra! Alle de nye delene er XT – kvalitet / 2001 – modell. Utskiftingene kom på 1450 Nkr.

SYKLING I THAILAND – NOEN HYGGELIGE GLIMT!

Tar du minibuss fra Khao San Rd/Bangkok til et hvilket som helst hovedreiseutgangspunkt i Bangkok blir du loset fram til rett busstasjon og buss. Det eneste du trenger å gjøre er å innfinne deg til avtalt tid og sted i den berømte gatestumpen – den så mange ottaværer har tråkka opp og ned og utgjort en del av gatebildet! Ganske greit…

På bussen hadde jeg følge med Benjamin Russel fra Brisbane/Australia. Siden han var en ivrig mountain biker hjemme – og statstilsatt fiskekontrollør for oppdrettsfisk (ferskvannsfisk) tilbød han seg å komme med gode sykkelruter fra Adelaide til Sidney. Natta måtte bare bli kort.

Mae Sot er en småtravel grenseby med smugling og alt som måtte følge med. Men byen fikk være. Hodet konsentrerte seg fort om to mindre fjellrygger som skulle passeres. Den første gikk greit. Også nedover! Det ble varmere – og det gikk noe tregere (etter hvert meget tregere!) oppover den neste. Var både svett og sulten da jeg nådde markedsplassen Mussoe på toppen (ca. 900 m over bølgene).

På en flate møtte 50 til 60 salgsboder meg med tilbud om alt mulig slags grønnsaker og frukt og noen møbler og tekstiler.

Og det var omsetningsstilt på plassen. Og hva kunne vel en haug med kvinnfolk annet gjøre en å holde finnmarkingen for narr! Nudelsuppa ville jeg finne der… Ikke der, men lenger bak! Jeg tråkka og traska. Det ble vinka mot høyre – eller var det venstre? De ler og klapper. Dette er morsomt for dem… Jeg tråkka og traska.

Det begynte å demre for meg. Ble litt smågrinete og oppgitt. Jeg fant suppa selv ved egen maskin… Rundt meg hørtes bare godlatteren.

Jeg fikk spise i fred!

Mange gode smil fulgte meg ut av markedsplassen. En tilbød seg å være med…

I Tak fikk jeg lov å slå opp teltet på ESSO-stasjonsområdet. Det var bare greit, det!

Så kom sjefen. Det var roligere inne på privatområdet hans. Forresten hadde han et rom med en ledig oppredd seng, air-con og satellitt-tv. Broren kom ikke før dagen etter…Det ble omvisning i Tak og en laang hyggelig prat utover kvelden. Jeg kan jo f.eks. nevne at en stasjonsbetjent bare tjente 4000 Bath (vel 873 Nkr. i måneden). Er det rart at den norske krona strekker langt her nede?!

Den påfølgende natt ble det telting inne på en ny bensinstasjon (de har så fine grønne plener her). Det var 31 grader under teltduken da jeg rulla meg inn! Og det var 29 grader om morgenen kl. 06.30! Alt tøy var fuktig!

Videre har jeg hatt med å gjøre en sver slange (2 til 3 meter lang) og 2 mindre krokodiller (ca. 1 meter 20 på strømpelesten). Jeg skal ikke røpe hvordan utfallet ble…

Ellers treffer jeg mange hyggelige og smilende thaier her nede. (De er påfallende valkete i kroppen! Ikke si det videre…). Jeg tilbys daglig vann og bananer! I Byen Nakhon Sawan ble jeg tilbudt en hel bananklase – sikkert på to til tre kg. Da jeg foreslo at jeg kunne ta to til tre stykker - for å fremheve min beskjedenhet som finnmarking – ble jeg anvist av den snille dama hvordan jeg kunne feste klasa på sykkelen!

Må på tampen ta med historia om den snille trafikkonstabelen like syd for hovedflyplassen Don Muang/Bangkok. Alle som har ferdes der vet at det er stor trafikk rundt hovedflyplassen. Det er m.a.o. flere enn en bil der i hvert kryss. Politimannen stoppa manuelt all trafikk i krysset og slapp meg over. Og fredlig og behagelig rullet jeg der – i kjempekrysset! Mens politimannen bare sto der og smilte med sin nesten hvite munnmaske…

GAMLE KJENTE I BANGKOK

Helt på enden av tampen skal jeg fortelle om et hyggelig møte med gamle kjente her I Bangkok:

 • først møtte jeg langdistansesyklisten Guido Mulder fra Nederland. Han hadde jeg møtt tidligere både i Kathmandu og i Calcutta. Kjempehyggelig.
 • Så møtte jeg DET motorsykkelgjenget:
  Connor Carson (Irland). Han møtte jeg på grensa mellom Tyrkia og Iran og senere i Islamabad.
 • Angela Brandl (Tyskland). Ho møtte jeg første gang i Dalbandin, og senere i Quetta, Islamabad og Kathmandu
 • Carol og Kan Dual (Australia). Møtt tidligere i Islamabad og Kathmandu.
 • Jolanda og Leon Hendrihsen (Nederland). Møtt tidligere i Kathmandu.
 • og Gregory W. Frazier (USA, profesjonell motorsykkeljournalist og indianer). Møtt tidligere ved grensa mellom India og Bangladesh.

To meget hyggelige mimrekvelder ble avviklet! Og under lå selvsagt “luringen”: hvordan kan det ha seg at finnmarkingen på sykkel (“pushbiken”) kan bevege seg like raskt sørøstover som de på motorsykkel???

Nå bærer det sørover – mot ekvator for alvor!

Trond Basso 
(Bangkok)

 

 

 

Back