Stage 17: India - west

www.links4students.com

www.otta2000.com
Trond, her kan du sjekke Yahoo's værmelding for indiske byer.


DEHLI, 21.12.00

REISEBREV  25

 

REISERUTA: Lahore/Pakistan (3 o.n.), Amritsar (2 o.n.), Ludhiana (o.n.), Ambala Cantonment (o.n.), Gharaunda (o.n.) og Dehli (6 o.n.).

 

ET BLIKK PÅ  PAKISTANEREN OG INDEREN

+ Pakistaneren oppleves av meg som hjelpsom, inderlig i sin imøtekommenhet, blottende nysgjerrig og ærlig. Inderen - særlig punjaben som jeg har møtt langs ruta fra grensa til Dehli - oppleves som en krysning av en nordmann og en svenske. Er reservert hjelpsom, mer taus tilbakeholden nysgjerrig (flau om han/ho blir oppdaget ved å vise interesse) og ærlig.

+ Kvinna er tilbake i gatebildet - mer til stede i India enn i Pakistan. Også mer av feminiteten blottes. Men fremdeles er det mannen som blotter seg i virksomhetsvirket.

Flere kvinner i India har jeg observert jobbe i tungt veiarbeide - ofte bruker de hodet som et befraktingsmiddel. Så også både menn og kvinner bruke gråstein  på størrelse med en knyttneve til å banke i asfalten for å fjerne ujevnheter før en supermoderne utleggermaskin kom og dekte til med ny asfalt. Verden er rar, den!

+ De typiske gjemme-seg-bort-klærne i Pakistan er borte - nesten borte på gutta. I India er de svært vestlig kledd.

+ Kjøttet er nærmest borte fra menyen i India. Vegetarkosten dominerer spisekartene. Og maten er sterkt krydret - av og til svært sterkt! Da svetter jeg på issen min (ikke på andre kroppsdeler!).

+ Langs The Grand Truck Road i India får du kjøpt Whisky til 100 Rs glasset (ca. 17-18 kr). Det blir reklamert for alkoholholdige drikker langs veiene.

+ Jeg var i India i 1986. Noe som da brente seg inn i minnet var alle luktene. Både de gode og de mindre gode. Nå er nærmest luktene i basarene borte. Kjøp-/salgsvirksomheten virker mer regulert og prisene "faste". Har dagens India-turister mista noe?

+ TV-seerne i Pakistan elsker indiske filmer og programmer. (Urdu prater de jo på begge sidene av grensa). Filmer med hard vold og flammende kjærlighet er pop. På lerretet blottes mannemot og underdanig   kvinnelighet. I India synes vestlig masseproduserte serier å være in -  disse uendelige knute-på-tråden-seriene og spørrekonkurranser etter "Jepperty"-modellen.   Syntes de pakistanske nyhetssendingene på engelsk var mer nyhetspregede enn de indiske.

+ Savner den monotone lyden av en bankende entakter motor her i India. I Pakistan hørte en disse drivkreftene overalt - til bruk til å få opp vann fra grunnen og til saging av bord og ved.

+ Her i India er det nesten ikke politi å se i gatene (eller langs The Grand Truck Road). Politiet virker også mer sinte, lettirriterende i sin atferd overfor publikum. Har ennå ikke blitt påspandert te her i India av trafikkpolitiet! FY!!! Det har jeg blitt både i Tyrkia, Iran og i Pakistan. Da jeg kom inn i selve gatebildet i Dehli opplevde jeg at en syklende rickshawer regelrett ble slått i ansiktet med knyttneven fordi han kom noe for langt fram med sykkelen sin i et veikryss (da kokte det i meg! En av gutta!). Politiet virker også mindre hjelpsomme med å ville hjelpe til med veivalg etc.

+ De fargesprakende og fargeglade buss-, laste- og tankbilene er nærmest borte i India. De rullende kjøretøyene er her nærmest som hjemme: ofte innsmurt med reklame og div. firmalogoer. Rullingene er også mye eldre ser det ut for - mye eldre.

+ Bussene i India har også mindre bagasje på enn bussene i Pakistan. I Pakistan svulmet ofte passasjerer og gods ut av vinduene og på tak - og tidvis sauer og geiter. Det var mer liv i bussene i Pakistan. I India sitter de mer nordisk...Også fargene på bussene i Pakistan var ofte et syn for øyet. I India er de grå og kjedelige.  Artig var det i alle fall å se disse befraktningsmidlene på veiene.

+ I Pakistan fantes det nesten ikke papir eller plastikk langs veiene -  faktisk vil jeg si at Pakistan er et av de reneste land jeg til nå har syklet i (mye bedre enn i Norge!). I India er det mye skrot og skitt! FY!!!

+ Trafikkbildet i begge land er godt - veiskilting og oppmerking. Men lysbildet i India er meget disiplinert (nesten som hjemme).
Bak de store bilene står det ofte "Horn Please" og "Keep Distance".

+ India er velsigna fri for disse minibussene - drevet fram av travle sjåfører eller sjåfører/eiere. For en syklist er ofte disse doningene en pest og en fare!

+ Men bilene i India forurenser mindre. Her går det mye i blyfri bensin og renere diesel enn i land vest for India. Jeg må faktisk memorere tilbake til Ungarn og Slovakia for å finne renere veiluft å puste i. Både i Pakistan og i India har de moderne bensinstasjoner - m.a.o. disse funksjonalistiske livlause kassene.

+ I India preges innkjøringene til de større byene av forsøpling av store fargesprakende fargeskilt (men ikke så ille som i Zakopane/Polen).

+ I India spiller gutta kort på gaterestaurantene. Også i veigrøftene finner en disse spilleglade. Aldri så jeg dette i Pakistan. 


Lahore/Pakistan

Amritsar 

Ludhiana 

Ambala Cantonment

Gharaunda 

Dehli 

 

Back

©