Stage 12: Iran - west

www.links4students.com

www.otta2000.com
Trond, her kan du sjekke Yahoo's værmelding for iranske byer.

 

Trond, her finner du linker til noen engelskspråklige, iranske aviser :

Tehran Times

Islamic Republic News Agency, IRNA

Irna Prepage

Iran-Daily, Morning Tehran News-paper

Iran News

Yazd
28.okt

(Iran)

Reisebrev nr 16

REISERUTA
Dogubeyazt/Tyrkia, Bazargan/Iran, Maku (overnatting), Ev Oghli (o.n./bensinstasjon), Marand (o.n.), Tabriz (2 o.n./takket nei til egen leilighet i byen), Bostan Abad (o.n.), Miyanen (o.n.), Zanjan (o.n.), Abhar (o.n./studentbolig), Qazvin (o.n.), Tehran (3 o.n.), Qom (o.n.), Salafchegan, Delijan (o.n.), Morcheh Khort (o.n./privat), Esfahan (3 o.n.), Naein (o.n.), og Yazd (4 o.n.).

Satte dagsdistanserekord, så langt på turen, mellom Naein og Yazd: 182km! (Var fornøyd med meg selv, da!). 
(Kommentar: Dette bildet viser Tronds sykkel med oppakning ved avreisen fra Norge)


IRAN - ET LAND OG ET FOLK SOM GAV  MEG HODEBRY!


Jeg har lenge gått og grublet på hvordan jeg skulle skrive dette brevet. For det første hadde jeg skaffet meg transittvisum. Det innebærer - for meg - at jeg har frister på meg for å nå bestemte byer hvor jeg kan fornye "transitten". Dette medfører at jeg "alltid er på hjul" på en måte, en får aldri ro over seg.  En skal fram og en skal se severdigheter og en skal prate med folk - en tvinges til mobilitet!

I skrivende stund har jeg kommet til byen Yazd - byen UNESCO har satt på sin liste over verneverdige byer. Byen skal være en av de eldste i verden.
Den er verd et besøk!

ET VENNLIG FOLK
Jeg ble ganske forundret over den vennlighet, åpenhet og hjelpsomhet jeg ble møtt med. Jeg hadde med meg ganske andre forestillinger om folket og dets prestestyre: hadde forventet et folk  som var mer "tungt" og "preget" i atferden, et folk som var inneforstått med dagliglivets begrensinger gjennom stramme politiske rammer satt av et totalitært islamsk prestestyre!
- Og forventningene og spenninga ble jo ikke akkurat mindre etter at  jeg hadde snakka med en politisk flyktning i Agn/Tyrkia. Han hadde sittet 88 måneder i fengsel for sine politiske ytringer! Han var nå politisk flyktning under beskyttelse av FNs  flyktningekommissær.

"Velkommen til Iran!" var noe av det første jeg hørte da jeg kryssa grensa mellom Tyrkia og Iran. Det er en markert avslappet atmosfære i lokalsamfunnene jeg har tråkket gjennom. Folk er blide, høflig nysgjerrige og meget pratevillige -  men alltid på en noe distansert avventende måte.
De ser på en måte situasjonen an - om jeg er åpen for en prat.

Et annet trekk som slo meg - den første tiden - var den indre ro og trygghet de syntes å bære i seg og overfor mennesker de står overfor. 

Dette var - for meg -  et sosialt element jeg har grublet meget på. Kunne det være prestestyrets strenge disiplinering av folket gjennom dagliglivets mange små forordninger 
(hvordan en skal gå kledd  ute blant folk flest, hvor kvinner og menn skal sitte på bussen,  mannens forrang i det offentlige rom, verdier knytta til mellommenneskelig atferd som høflighet, omtenksomhet o.l.)
- eller var det bare tilfeldigheter som utløste disse "tankeboblene" hos meg?

ET BEVISST FOLK
Jeg har snakka med utallige mennesker langs ruta mi. Jeg har vært på besøk og spist nydelig middag hos den bedre middelklassen. Jeg har overnatta og satt til livs nydelig tradisjonsmiddag i arbeiderhjem. Jeg har blitt traktert av og overnatta hos studenter i deres studentboliger. Og jeg har diskutert med intellektuelle.
- På alle steder har jeg diskutert dagliglivets mange små og noen "større" problemer/utfordringer - og ingen synes å ha lagt begrensinger på hva de sa til meg - på tomannshånd eller i samvær med andre. Svært mange synes å ha god greie på hva som skjer i landet (selv om de sjelden nevner "Republikken" som sådan). De har ønsker for framtida. Og de er ikke entydige blant de jeg har prata med.


ET "VESTLIGFISERT" SAMFUNN
Det har forbauset meg hvor vestligfisert landet er. I gatebildet ser en selvsagt kvinnene og barn over 8 år gå med de tradisjonelle chadorene og på bussen sitter kvinnene bakerst. Mennene går med lange bukser (ofte i trangeste laget!). - Og lydbildet bærer mindre preg av bønnerop enn hva jeg opplevde i Tyrkia.
Gatebildet preges av et varetilbud som ikke står noe særlig tilbake for det vi opplever i vestlige land. Det er japanske  og tyske produkter som preger vareutvalget (radioer, TV-er, vaskemaskiner, kjøleskap m.m.). Alt i siste utgave. (selvsagt noe mindre i provinsen). Det samme gjør både sko- og klestilbudet - for både menn og kvinner. Selv surrogater av Cola og Fanta har en (- såkalte ZAM ZAM-produkter).
Reklameskiltene  med ofte kraftige lystilbehør blinker og frister potensielle kunder med eller uten penger. Heller ikke i TV-en kommer en unna reklamen (bygd mye opp etter de samme retningslinjer vi i Norge praktiserer). Og folk kikker og drømmer, kjenner og diskuterer og teller myntene.

Kvinnene fyller "lukt"- og klesbutikkene, mens mennene ofte glaner og sikler på biltilbehør, radio/TV-er - og mobiltelefonene!  Mange samles i bokhandlene - og mange leser aviser.
Både menn og kvinner gjør dagens handel - med eller uten unger på slep. Bildet er utrolig likt vårt. Ja, selv ferske bakervarer frister en iraner til frokost - og en finnmarking!
Om kveldene er det godt å gå ute. Varme vinder stryker en over daggamle skjeggstumper og en slipper berusa personer som gulper dritt opp i ansiktet på en. På restaurantene - der jeg vanker - går det i ZAM ZAM!
Maten er ofte noe grå og kjedelig!


SPENNINGER I SAMFUNNET
Overnevnte overflatebilde har selvsagt i seg en rekke spenninger. Presteregimet synes å ligge på været når det gjelder å ta stilling til spørsmålet om hvilken kurs landet skal føre videre framover. En fortsatt industrialisering og åpning av grensene (for handel og turister) vil presse fram et krav om større frihet for enkeltmennesket - i valg av politiske ledere og i spørsmålet om en sekularisering av samfunnet. Dette vet mullaene.
Foreløpig synes "mullateknokrater" å ha et visst "tak" i valg av den politiske kursen.  Og ingen blant mullalederne synes å ha en resept på hvordan en kan fjerne fattigdommen i landet uten å gå veien om en industrialisering og økt frihet i kommunikasjonene.
- Og landet industrialiseres etter vestlig mønster som bare det. Grensene åpnes og frisk utenlandsk kapital strømmer inn både fra Japan, Tyskland, Tyrkia og andre kapitalsterke nasjoner. Også tonen overfor USA er dempet og synes tidvis å være preget av nødvendig markering blant politisk frelste.
De jeg har prata med vil gjerne ha gode forbindelser mellom USA og Iran. Markedet her er uten tvil meget interessant med en befolkning på vel  70 millioner og et voksende borgerskap.  Det ligger et stort marked her mellom øst og vest.

FLERE INNTRYKK FØLGER I SENERE BREV!

 

 

 

Maku 

Ev Oghli

Marand 

Tabriz 

Bostan Abad

Miyanen 

Zanjan 

Abhar 

Qazvin 

Tehran 

Qom 

Esfahan 

Naein 

Yazd 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Iran:

Ø    Mäku

Ø    Tabriz

Ø    Tehran

Ø    Qom

Ø    Esfahãn

Ø    Yazd

Ø    Kermãn

Ø    Zãhedãn

Pakistan

©