Stage 11: Turkey - east IV

www.links4students.com

www.otta2000.com

Trond, her finner du linker til noen engelskspråklige, tyrkiske aviser :

Dünya Gazetesi English newspaper

Turkish Daily News Online 

TurkishPress.com Daily news from Turkey

Kart over historiske steder i Tyrkia (klikkbart)

Dogybeyazit 
3. okt.

(Tyrkia)

 

Reisebrev nr 15 

REISERUTA:
Kirsehir (overnatting), Gulsehir, Avanos, Goreme (5 overnattinger (diaré)), Avanos, Kalaba, Kayseri (2 overnattinger), Gemerek (overnatting), "Ofisi-bensinstasjon" 20 km sør for Sivas (overnatting), Sivas (overnatting), Imranli (overnatting), Refahiye (overnatting), Erzincan (overnatting), Tercan (overnatting), Erzurum (3 overnattinger), Horasan (overnatting), Sac Gecidi (2315 m),
Agri (overnatting), Dogybeyazit (2 overnattinger)

GRENSA til Iran krysses torsdag 05.10.00.

HAR HATT BLIKK PÅ DETTE SIDEN ANKARA:

-      historiske levninger i de naturlige (og utrolige) fjellformasjonene i Kapadokya. Hus, kirker, underjordiske byer, gått en vakker canyon med flere fine hulekirker, karavanestopp på Silkeveien, ruta Aksaray - Kayseri (borg fra 1251)

-      Kayseri med de vakre Hunat Hatun og Ulu Cani moskeene (sistnevnte bygd av seljukerne i 1136) og den noe stramtstinkende Vezirhani (en gang stoppested for karavanene - nå saueskinnsmarked)

-      Sivas med to gode sykkeldelforretninger og en herlig gammel sykkelreparatør (tidligere Ford-arbeider i Tyskland), byen med de mange skautforretningene og en koselig park

-      Erzurum med Cifte Minareli Medrese-bygningen med to like minareter på hver side av et vakkert inngangsparti i typisk seljukarkitektur og den meget vakre Ulu Cami-moskeen (det var bare godt å sitte i den og kjenne stillheten i "det indre rommet i en selv". Bymurene gjorde lite inntrykk...

-      Mt. Ararat ligger der innkapslet i hvit jomfruelig nysnø - uberørt av de sure tærne til Basso.
Noa og følget hans skal ha strandet der i følge sagnet. Men det fikk jeg som sagt ikke kontrollert i denne omgangen!OGSÅ TYRKIA
!

TYRKISK NASJONALISME
Det feires mye i det offentlige rom her i Tyrkia. Det er mange historiske begivenheter som trekkes fram og blir kvernet igjennom offentlige kanaler som aviser og TV. Det ekserseres - og det tales ofte av menn i uniform. Kvinnene står noe tilbaketrukket i "fronten". På TV-en sendes det mange innslag med soldater i uniform som har fått besøk av sine kjære. Omfavnelse og tårene er viktige kameraskudd. Filmer med banalt innhold sendes stadig vekk i beste sendetid. Sentralt står lydighet, tapperhet, omsorg for familien og landet, og vilje. Også i disse filmene er kvinnene å betrakte som statister ("kulissefyll").

I avisa Turkish Daily News for 09.09.00 kan en lese om feiringene i byen Izmir. Byen feirer 78 års frihet og 5000 år med kultur i disse dager: Denne nasjonalismen må selvsagt sees i lys av de indre spenningene i og mellom etniske tyrkere. Det er her nok å nevne kampen sentralmakta har ført overfor PKK i mange år. Men Tyrkia har også konfliktfelt latent på det delte Kypros, grenseuenigheter med Hellas, økonomiske og kulturelle interesser i de mange tyrkisk-etniske tidligere sovjetrepublikkene i øst, og sist men ikke minst den voksende islamske politiske bevegelsen i landet (som ved siste valg vant en klar seier og førte til en sosialdemokratisk-høyre-høyresentrum koalisjonsregjering).

SETT PÅ TO HJUL
Øst for Sivas ble det militære nærværet mer påtrengende langs ruta mi. Mange militære forlegninger og poster. Og mange unge menn i fullt kamputstyr (mange med bare dun på haka) var å se. De hilste og smilte  - ofte noe brydd - på meg der jeg rulla forbi. Noen kom også og hilste på og slo av en prat når det passet.

Flere av guttene var anspente (og noe flakkende i blikket ) - og de holdt alle hardt rundt geværkolben.

Det var trist å oppleve en nomadeleir på 4-5 telt bli kontrollert sørøst for Askale. Et militært kjøretøy passerte meg og tok inn på en sidevei noe lengre framme. 6 menn hoppa ut i fullt kamputstyr med bl.a. AG-3 gevær og skuddsikre vester. 4 ble igjen i bilen. Mobilradioen knitret. 2 soldater stoppa opp ca. 20 meter fra leiren og lofta geværene til kinnet. De øvrige gikk fram til leiren. Utafor det ene hvite spissteltet sto en kvinne med en unge løpende rundt henne.

Over landsbyen Yollarysty - en fillete og grå liten landsby - hadde gendarmene plassert sin kaserne. Det tyrkiske flagget var heist. Også framfor den velstelte bygningen var det tyrkiske flagget nedfelt i bakkehellinga ned mot landsbyen. Det var bare så trist å se denne maktdemonstrasjonen - fysisk makt mot fattigdom!

Like for jeg sykla inn i byen Horasan møtte jeg 6-7 militære kjøretøy i full fart i motsatt retning. På hvert kjøretøy satt 10-12 menn i full utrustning med geværpipene pekende ut. Sandsekker var plassert mellom karmene på bilene og soldatene.

LAV BYGGEAKTIVITET
Lav byggeaktivitet syntes å være omvendt proporsjonalt med det militære nærværet i regionen. Øst for Sivas sank byggeaktiviteten kraftig. Færre nye hus og fabrikkbygninger var påbegynt. Landsbyene var mer grå, mindre velstelt og folk var mer "tunge" av seg - sinnsmessig. Jeg hadde på en måte kommet til fattigdommen i Tyrkia. Flere jeg snakka med ville bort - bort fra denne gråheten i hverdagen, bort fra fornedrelsen om å måtte spørre butikkeieren om kreditt på bok. Lista til den tysktalende kjøpmannen i Horasan jeg prata med var lang - altfor lang. Det var bare så trist å se og høre dette... I lys av dette kunne en finne forståelse for at mange tok seg tid og så på fotballkamper på kveldstid - drømme seg bort for en stakket stund.

Kontrasten mellom det rike, dynamiske vest og det grå, tilbakeliggende øst var stikkende i synsfeltet mitt.

Hvorfor er det så få fugler i Tyrkia?

 
 

 

 

Kirsehir 

Goreme 

Kayseri 

Gemerek 

Ofisi-stasjon

Sivas 

Imranli 

Refahiye 

Erzincan 

Tercan 

Erzurum 

Horasan 

Agri 

Dogybeyazit 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Tyrkia:

Ø    Eskisehir

Ø    Ankara 

Ø    Kirsehir

Ø    Görme

Ø    Kayseri

Ø    Malatya

Ø    Erzurum

Ø    Dogubayazit

©