Stage 11: Turkey - east

www.links4students.com

www.otta2000.com
Kirsehir
13.09.00

(Tyrkia)
Reisebrev nr 11

Reisebrev nr.11, Kirsehir/Tyrkia. 13.09.00

* ...bare en ettermiddag!

Akt 1!
Hjulene ruller strekninga Kirikkale - Kirsehir, ca. 110 km. Det går mye oppover - sakte oppover - mellom 800 og 1000 meter over bølgene. Og fort ned!

Jeg tråkker og drikker, tråkker og drikker...

I Keskin får jeg i meg en nydelig kyllingrett med ris. Og brød. Alt forsvinner fort ned i sluket.

Akpinar (med sine 3800 sjeler) skuffer. Her fins ikke "ferdigmat" å få kjøpt!  (Men en pen ny moske har de...).

Sulten begynner å gnage i tarmveggene. Jeg ruller ut av byen. Etter vel 2 km blir jeg vinket inn. Mellom 2 store tankbiler med Auto Gaz sitter 2 karer i grusen og spiser. "Kollega!". Den ene peker mot panna på en gassbrenner (selvsagt) på en lem. Her putrer friske tomater, fetaost og krydder. Avrevne brødbiter ligger i en haug ved siden av primusen.

"Kokken" griper en brødbit og fyller den med herlighetene fra panna og rekker meg den. "Kollega!". Det bare smaker helt herlig! Fyller selv opp en ny brødbit. Og en til. Vi spiser alle i taushet. Det er rikelig i "Sareptas panne"...

Panna fjernes og en todelt tekanne settes over gassflammene. Den ene har vært i Norge med en kjølebil med fersken, og i Tyskland og Russland. Nå jobber begge i samme firma  og kjører faste ruter. Begge kjenner godt til lengdeprofilen på ruta mi, tur/retur! Og km-ene!

Den nederste panna  blir fylt med litt vann og mye te - i forholdet. Kokken rører i "vellinga" ett par ganger. Etasjen over blir fylt med vann.

Den medspisende kameraten begynner å sette sammen en demontert hydraulikk-"knute" for bremsesystemet på bilen sin. Den andre rydder opp i det rullende kjøkkenet sitt bak siste bakhjul av 3 etter-hverandre tvillingghjul.

Den etter hvert kokte vellinga blir helt i koppene og enhver får selv fylle vann etter smak.

Jeg takker og tar hver i hånda. Ønskene går begge veier, og det vinkes.

Akt2!
Retten var nydelig krydret, sterk med lang ettersmak. Kjente fort behov for noe søtt i kjeften...

Og etter nye vel 2 km blir jeg vinka inn. 3 karer sitter i grusen ved siden av doningene sine. På bakken på avispapir ligger erter, tomater, oppskåret melon og lefser (sånne "flaklefser" (nesten som wienerbrødene på Otta Samvirkelag)).

Du verden hvor godt det smaker. De var alle i 30-årene med slitte flanellsskjorter. Buksene demonstrerte tydelig at de hadde vært i motorkassa og/eller under bilen noen ganger.  Den ene kjørte tomater og poteter. De to andre kjørte for TOTAL, super.

Tomater, avrevne lefsebiter og melonbåtene blir tygd og svelgd. Der er rikelig av alt.

En fjerde lastebil , også en tankbil, svinger inn. Nesten i matfatet med støtfangeren. En kropp hopper ut, og i hvilket omfang! Smilende kommer han vaggende mot oss med hendene fulle av epler og legger dem sammen med den øvrige maten. - Jeg hadde valgt rett plass i Cappadocia for utforsking av de
særpregende fjellformasjonene. Goreme.

Sistnevnte kjørte tungolje for oljegrusutlegging.

En femte kar kommer. Han vil ha hjelp til å få skjøvet en gjenstridig personbil inn i en varebil. Motstrebende blir "laget" mitt med - og jeg med.

Lenger framme, noen minutter senere, tutes det kraftig bak meg fra 3 påfølgende doninger med mange hjul. Og det vinkes.

Vi er kollegaer!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Tyrkia:

Ø    Eskisehir

Ø    Ankara 

Ø    Kirsehir

Ø    Görme

Ø    Kayseri

Ø    Malatya

Ø    Erzurum

Ø    Dogubayazit

©